White Spots
In het fotomuseum in Rotterdam was een foto expositie naar aanleiding van het project Unwired van beeldend kunstenaar Jacqueline Hassink. 

Deze expositie ging over white spots. Dit zijn plekken op aarde waar geen bereik is met een mobiel en waar geen internet is. 

Een paar weken daarvoor was ik aanwezig bij een discussieprogramma hierover van fotogasten

Het ging zowel over verslaving aan social media als over de white spots. Vooral de white spots intrigeerde mij. 

Het blijkt dat de bovenste helft van de wereld veel meer bedekt is met straling dan de onderste helft. 
De gebieden in het wit waren de gebieden zonder signaal en de zwarte gebieden waren de gebieden waar een volledige dekking was. 

Een heel groot verschil was Noord Korea (helemaal wit) en Zuid Korea (helemaal zwart). De providers plaatsen de masten alleen daar waar het economisch interessant is. 
De onderste helft is over het algemeen minder interessant omdat het dunner bevolkt is, of omdat het veel arme gebieden betreft. 

Richard Vijgen heeft de app “White spots” gemaakt. Hij is aan de gegevens voor deze app gekomen door de dekking van alle providers over de hele wereld te bekijken.

Al die datasets van alle mobiele telefoonnetwerken heeft hij over elkaar gelegd en zo ontstond een nieuwe wereldkaart. 

De white spots waren soms midden in een bos, of op IJsland waarvoor de fotografe met een gids door moeilijk bereikbaar gebied moest. 
Ze merkte dat het niet bereikbaar zijn bij mensen rust gaf. 
De app geeft een visuele weergave van alle “stralingswolken” om ons heen en toont ons de weg naar de dichtstbijzijnde white spot. 

Brechtje van der Haak maakte een documentaire voor de VPRO aan de hand van de White spot app over mensen die proberen straling te vermijden en de reden daarachter. “Offline als luxe”. 

Zeer de moeite waard om het te bekijken. 

In Tokyo bijvoorbeeld kreeg een hele woonwijk een slimme meter in huis die alle gegevens doorstuurde naar een lantarenpaal voor zo’n huizenblok stond. 

Sinds de invoering hiervan zijn er veel mensen ziek geworden. 
Een van die mensen is geëmigreerd naar zo’n white spot in Amerika. Het is een gebied waar veel telescopen staan opgesteld, waar geen bereik is en waar geen andere vormen van straling zijn omdat dat de telescopen beïnvloedt. 

De mensen die er wonen (het zijn er ca. 100, maar het aantal groeit snel) hebben geen apparaten die op wat voor manier dan ook zenden. 

Er schijnt een auto rond te rijden die straling detecteert. Dus als iemand een printer heeft gekocht die draadloos zendt, dan wordt dat opgemerkt en moeten ze die verwijderen. De white spot wordt daar streng bewaakt. 

In Baden Baden is een luxe kuuroord, Villa Stephanie waar de mogelijkheid is gecreëerd om via een “digital detox” knop de hele hotelkamer direct los te schakelen van elektriciteit en WiFi. 

De wanden zijn speciaal geprepareerd om WiFi signalen van andere ruimtes buiten te sluiten. Allemaal voor een goede nachtrust.

Van hun website: Digital detox is a big part of the sleep programme – focusing on a significantly reduced electric smog environment triple-insulated shielded cables have been installed to ensure the guests complete relaxation. 

Technically challenging, each wall had to be specifically equipped to avoid impact on neighbouring Wi-Fi networks. Thus, you can go to bed in a complete peace of mind.

“- after scientific studies showing that sensitivity to this ‘electronic smog’ can seriously get in the way of a good night’s sleep.”0 Comments

Leave a Comment