Als je om dieren geeft....
Stel dat je op de plaats van jouw huisdier zou moeten gaan slapen. Zou dat een fijne plek zijn?
Soms staat de mand of kooi van het huisdier op een slechte plaats. Dat kan een reden zijn van bepaald gedrag van je dier, of zelfs van ziekte. Dit artikel is voor elke dierenliefhebber bedoeld. Ook voor degene die een gezond en fit dier hebben.


Ik kom regelmatig bij dierenliefhebbers thuis die werkelijk alles voor hun dier over hebben. Ze zijn blij met de adviezen die ik geef omdat er weinig bekend is over de effecten van straling en huisdieren.

Dieren zijn vele malen gevoeliger dan mensen en kunnen een slechte plek niet vermijden omdat ze hun kooi of box niet uit kunnen, of hun mand niet uit mogen.
Als je een huisdier in een kooi hebt, dan kan je ervan uitgaan dat het in de kooi slechter aan zal voelen dan daarbuiten. Het metaal versterkt de belasting door de elektrische velden en de hoogfrequent velden van router en DECT telefoon. Wat voor ons mensen niet goed is, is voor dieren ook niet goed. Ze zijn vaak gevoeliger en kwetsbaarder.


Straalzoekers
De meeste dieren zijn straalvluchters. Katten zijn daarentegen echte straalzoekers. Maar ook zij hebben te maken met straling waar ze niet tegen kunnen of die niet goed voor ze is.
Toch gaan ze erboven op liggen als ze de kans krijgen omdat ze het verschil niet meer kunnen voelen tussen natuurlijke straling die voor hun goed is, en straling die door de mens is veroorzaakt en voor hun ziekmakend kan zijn. Dat heeft met frequenties en polariteiten te maken.
Ze gaan soms bovenop apparatuur liggen omdat het lekker warm is. Dat er een elektrisch wisselveld is, is van lagere prioriteit voor ze.
Soms hebben ze het onderscheidend vermogen niet meer waardoor ze een slechte plek toch uitzoeken om op te liggen. Het kan ook dat ze die keuze niet hebben doordat de “kattenkamer” waar ze overdag verblijven als de eigenaar aan het werk is slecht is door aanwezigheid van bepaalde soort straling of velden. De ruimte is te klein om de slechte plek te vermijden, waardoor de kat vele uren op de slechte plek moet doorbrengen.


Bijen en wespen 
Bijen en wespen zijn ook echte straalzoekers. Bijenkorven die op een bepaalde soort natuurlijke straling staan hebben een hogere opbrengst. Met nadruk op natuurlijke soort straling. Echter: er zijn steeds meer overtuigingen dat bijen niet tegen de straling van zendmasten en masten voor mobiele telefonie kunnen en dat hierdoor veel bijen dood gaan. Dit is al een groot probleem.


Straalvluchters 
Honden, paarden, koeien, konijnen en de meeste vogels zijn straalvluchters. Vroeger werd er naar het gedrag van de dieren gekeken en aan de hand daarvan werd bepaald of het een goede verblijfplaats was.
In deze tijd brengen we helaas zelf veel straling in onze woning/resp. stal waardoor de belasting soms hoger wordt gemeten dan wanneer je dicht bij een zendmast zou gaan meten. Een voorbeeld in woningen zijn de DECT telefoon en WiFi. In stallen bijvoorbeeld is het draadloze camera-bewaking en WiFi waardoor er hoogfrequent staling is.


Honden 
Honden gaan – als ze de keus hebben en hun instinct is niet weg gefokt – nooit op een slechte plaats liggen, tenzij ze gedwongen worden.
Soms gaat een hond met z’n deken of mand slepen of gaat op de deurmat liggen. Dit zijn vaak honden die nog een natuurlijk instinct hebben. Ze willen zelf een plek zoeken waar ze rustig kunnen liggen.


Andere honden gaan braaf op de plek liggen die hun baas aanwijst.


Onlangs vertelde een vriend dat zijn hond ineens heel nerveus bleef rondlopen in huis. 
De hond wilde niet meer op z’n vaste plek liggen. 

Toen bedacht hij zich ineens dat hij voor het eerst een smartphone had gekocht. Deze lag op het tafeltje vlak naast de plaats van de hond op te laden. Nadat hij de telefoon daar had weggehaald en had uitgezet ging de hond er weer lekker liggen.


Een aantal jaren geleden waren we in een woning aan het meten. De eigenaresse was onder behandeling vanwege een bepaalde ziekte. Ze was al naar diverse artsen geweest en deze laatste gaf aan dat haar ziekte misschien mede veroorzaakt kon worden door de woning.

Bij het woononderzoek bleek dat een van de slechtste resonanties zowel door haar slaapkamer, als door de gang op de begane grond liep, waar haar 3 honden ’s nachts lagen.

Een kleine smalle ruimte waar er geen uitwijken mogelijk was voor deze grote honden. Overdag verbleven ze voor het merendeel in een soort tuinhuis achterin de tuin, waar – helaas – ook deze resonantie liep.

Dit was té veel toeval, we hebben het meermalen gecontroleerd maar het bleek toch echt het geval te zijn.

Mevrouw vertelde dat 2 van de 3 honden voor dezelfde ziekte als zij bij de dierenarts onder behandeling waren. Een andere hond was helaas net eerder overleden.
Poedel wilde niet meer eten. 
Een ander geval betrof een poedeltje van een ouder echtpaar. Toen wij kwamen wilde het hondje al 2 dagen niet meer eten. Hij had enorme jeuk, bijna geen vacht en was veel te mager. Een zielig hoopje.

Overdag lag hij op een plek die zwaar stralingsbelast was en ’s nachts in een metalen bench waar bovenop een verdeeldoos lag met een hoop stekkers en travo’s erin. De bundel snoeren liep langs z’n bench. 
Dit gaf een enorm hoog elektrisch wisselveld en magnetisch wisselveld. Stel je voor dat je er zelf in zou moeten liggen!

Dit was gelukkig allemaal simpel op te lossen, en binnen een dag (!) begon het hondje weer te eten en na een paar weken was z’n vacht duidelijk aan het groeien.Een andere hond sliep ’s nachts in een bench waar de router – voor het draadloos internet – heel dichtbij stond. 
De hond bleef maar piepen zodra hij in de bench werd geplaatst. 
Iedere avond gaf het een drama. Tips van een hondentrainer en – psycholoog hielpen niet.

Meting ter plaatse gaf aan dat de bench werd belast door een enorm hoge hoogfrequent belasting.
Voor een slaapplaats is het advies voor maximale belasting beneden de 10 microWatt per vierkante meter. (μW/m2). Hier werd ruim 200 μW/m2 gemeten! Na uitschakeling van de router was de belasting minder dan 1 μW/ m2.
De hond werd erbij gehaald. Je zag ‘m aarzelen, daarna ging z’n kop omhoog alsof hij aan het “voelen” was. 

Hij stapte toen zo z’n bench in, ging zitten en keek z’n baas aan.
Die stond met tranen in z’n ogen.


Papegaai 
Een DECT telefoon veroorzaakt ook hoogfrequent straling. Een papegaai waarvan z’n kooi direct naast de telefoon stond, was bijna kaal en zat als een dood vogeltje op z’n stok. De telefoon werd vervangen en de papegaai kreeg weer praatjes. De veren kwamen heel langzaam weer terug.


Paarden 
Paarden zijn ook echte straalvluchters. Zij reageren vrij snel op een slechte plek. Ze worden allereerst onrustig, willen niet graag de stal in of ze rennen heel snel eruit zodra de box of stal open wordt gedaan.
Het ene paard reageert door te hoesten en het andere paard reageert met kreupelheid, stijfheid en pijnlijke spieren. Sommige worden juist heel traag alsof ze alsmaar moe zijn. Allemaal afhankelijk van de eigenschappen van het paard.
Paarden kunnen snel een doffe vacht krijgen, vooral op de achterhand. Dit kan op een nierbelasting wijzen welke weer door straling veroorzaakt kan worden.

De volbloed paarden zijn over het algemeen gevoeliger en hebben er sneller last van als ze op een verkeerde plek staan.
De paardeneigenaren vertellen vaak dat als het paard veel buiten staat, de klachten zienderogen afneemt. En zodra de paarden meer binnen staan, nemen de klachten weer toe. Volbloeden of wedstrijdpaarden, staan meestal een beperkte tijd buiten in het weiland. Zij staan verhoudingsgewijs meer op stal waardoor de stralingsbelasting bij deze paarden het gehele jaar door bijna gelijk is. Daardoor is het moeilijk aan te geven door de eigenaar of er verandering is als het paard langer van stal is.

Een paard heeft ten opzichte van de grootte van zijn lichaam meestal een kleine ruimte tot z’n beschikking. Hij kan dan niet uit de straling stappen, daar is de box te klein voor. In een ruime stal kan dat wel en staat het paard vaak in een bepaald gedeelte van de stal.

In het gunstigste geval weigert het paard een slechte stal in te gaan. Elke andere stal gaat hij wel in, maar niet de stal die door straling belast wordt. Als de eigenaar niet met geweld het paard de stal in zet, maar onderzoekt of het paard ergens anders beter staat, zal het vast voordeel opleveren.Bewijs 
We hebben vaak meegemaakt dat tijdens het ontstoren de varkens zich weer gingen verspreiden in de boxen.
Of dat vlak na het ontstoren de eigenaresse met het paard aan kwam lopen om gelijk de proef op de som te nemen of het paard nu wel de stal in wilde lopen. Je zag het paard even inhouden, de oren als antennes heen en weer schieten, neus naar voren en toen stapte het paard naar binnen.
Dit paard kan niet nadenken over het feit dat er ontstoord is.
Mensen wel en zijn daarom beïnvloedbaar.
Het is natuurlijk mogelijk dat een eigenaar z’n dier kan beïnvloeden.
Maar een stal vol met varkens of koeien die allemaal direct reageren op veranderingen? Nee, dat lijkt mij niet. Zij reageren puur op hun eigen gevoel.


Wetenschappelijk 
“Er is geen wetenschappelijk bewijs dat….” Daar wordt elk artikel mee begonnen als tegenreactie op een krantenbericht over straling, een boek – of website- of een ervaring over straling.
Er is inmiddels steeds meer bewijs dat straling een effect op mens en dier heeft. Maar er zijn veel soorten straling en veel verschillende soorten mensen, dieren en de duur van belasting en de intensiteit van de stralingsbelasting variëren en is dit alles is moeilijk in een onderzoek te reguleren.

Laten we het simpel houden:
Kijk naar de dieren! Zij zijn het bewijs dat straling invloed kan hebben. Een stal vol koeien gingen vanaf de dag dat een mast vlakbij de betreffende stal in gebruik werd genomen allemaal met de kop onder de metalen voerbak staan.Paarden die stuk voor stuk ziek worden in een bepaalde box of stal, honden die weigeren op een bepaalde plek te gaan liggen en met de mand gaan slepen. 

Een grote loopstal waar een gedeelte altijd leeg blijft, omdat daar de dieren niet willen komen. 

Varkens die op elkaar gaan liggen en een gedeelte van de stal leeg laten.

Al deze voorbeelden hebben met met slechte plekken te maken.

Dieren reageren op wat ze voelen. 
Als ze zich ergens niet goed voelen, dan gaan ze daar zeker niet rusten en willen ze weg van die plek.


Vakantie-appartement in de varkensstal 
Boeren kijken goed naar hun vee. Hoe hun vee er bij staat is bepalend voor hun inkomsten, hun bestaan en voor hun toekomst.
Wij waren eens bij een oude boer die problemen had met zijn koeien. Hij had nog wat koeien staan voor de lol. 
Zijn voornaamste inkomstenbron was het verhuren van vakantie-appartementen welke gebouwd waren in de voormalige varkensstal.

Het probleem bij zijn koeienstal had in dit geval overduidelijk met straling te maken.
Toen wij over de soorten straling aan het praten waren wist deze man heel veel te vertellen.

Zijn opa kon vroeger goed met de wichelroede overweg en werd in de dorpen in de omgeving gevraagd om wellen op te sporen zodat ze deze konden gebruiken voor de watervoorziening in een weiland.

Hij had bij zijn eigen problemen echter nooit meer aan de kennis van zijn opa gedacht. 
Toen ging hem een lichtje op. 
Of wij eens wilden meten in de vakantie-appartementen welke in de oude varkensstal waren gebouwd. Van alle appartementen was er met name één die zo slecht was dat wij zelf misselijk werden als wij binnen stonden.

De boer vertelde dat dat het gedeelte was waar voorheen toen het nog een varkensstal was – steeds varkens dood gingen. 
Jonge biggen konden er al helemaal niet verblijven, en de oudere biggen vielen gewoon om.
Toen heeft hij dat gedeelte maar niet meer gebruikt, en alleen als opslag gebruikt.


Nu werd o.a. het gedeelte als vakantie-appartement verhuurd. 
Hij kriebelde eens onder z’n pet. 
Begon te lachen en zei: “Maar nu snap ik waarom de mensen altijd in dat appartement ruzie krijgen.”Een aantal praktische tips die je zelf kunt toepassen. Blijft het dier aangeven dat het niet tevreden is met z’n plek of blijven er bepaalde problemen, dan is het verstandig om – buiten een bezoek aan de dierenarts – een woononderzoek – of stalonderzoek aan te vragen. 

Tips in het kort:
  1. Geen elektrische snoeren langs de mand, kooi, of paardenbox laten lopen.
  2. Geen router (voor draadloos internet) binnen 5 meter bij de kooi, mand van hond of kat en ook niet bij de paardenbox. (Liefst helemaal niet).
  3.  ’s Nachts de router uitschakelen. Dit is voor de mens ook beter.
  4. DECT telefoon vervangen door een ECO-DECT telefoon of “veilige DECT”. 5. Geen mobiele telefoons dicht bij de mand of kooi opladen.
  5. Geen mobiele telefoons bij je huisdier, ook niet in een jasje of dekje stoppen, en ook een paard niet met jouw mobiel opzadelen door je mobiel in een speciaal zakje te doen en aan je paard te hangen.
  6. Niet met je huisdier op schoot je mobiel, Ipad of laptop tegen je huisdier aan houden.
  7. Paarden staan op stal dicht met hun hoofd bij de verlichting als het lage plafonds betreft. Hier kan ook een belasting vandaan komen. Soms staan de metalen delen van de box of stal onder spanning. Zorg dat de elektrische bedrading uit de buurt van de stal blijft.
  8. Geen spaarlampen en/of trafo’s bij de dieren in de buurt.
  9. Geen magneten of magneet-velden bij je dier.
  10.  Ga eens zelf op de plek van je dier zitten en probeer eens te voelen of je kan waarnemen of het een gunstige, rustige plek is, of dat je er onrustig van wordt en niet kan stilzitten. Neem er even de tijd voor!
Vroeger werd het gedrag van dieren goed in de gaten gehouden omdat het belangrijke informatie gaf over de verblijfplaats voor mens en dier.
En daar moeten we nog steeds op letten voor hun welzijn en voor ons welzijn.Deze tips zijn ter aanvulling bedoeld en nooit ter vervanging van een bezoek aan de dierenarts of eventuele voorgeschreven medicatie of therapie. Als je problemen hebt met je (huis)dier is het altijd verstandig om op tijd naar je dierenarts of – therapeut te gaan. 
 
Als je ook met dieren begaan bent, stel ik het heel erg op prijs als je deze informatie ook met andere dierenliefhebbers wilt delen.0 Comments

Leave a Comment